Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Brzdąc z galaretką (gmina Śrem)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Brzdąc z galaretką (gmina Śrem)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Brzdąc z galaretką (gmina Śrem) archiwum

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mączki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki gorącej wody.

Składniki na masę:
1 l kremówki,
5 sztuk śmietan-fix,
2-3 łyżki cukru pudru,
3-4 łyżki kakao,
galaretka lub dżem z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając do niej stopniowo 1/2 porcji cukru. Następnie ubić żółtka z cukrem do białości i połączyć je z ubitą wcześniej pianą. Powstałą masę cały czas ubijać, dolewając do niej gorącą wodę. Następnie wsypać stopniowo mąkę i ręcznie wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem i piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić i przełożyć ciasto galaretką lub dżemem z czarnej porzeczki. Następnie ubić 1 l śmietany kremówki z 5 sztukami śmietan-fix, 3 łyżeczkami cukru pudru i 4 łyżeczkami kakao. Ubitą w ten sposób masą przełożyć biszkopt. Na końcu posypać wierzch orzechami lub migdałami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski