Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Chleb i zupa z dyni (gmina Pleszew)

red

Chleb z dyni:

  • Składniki: 0,5 kg dyni,
  • 1,5 szkl. mleka,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 4 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę i rozgotować z mlekiem. Lekko ostudzić, następnie dodać sól, cukier i drożdże oraz stopniowo mąkę do odpowiedniej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować chleb. Piec ok. 1 godz. w temp. 180° C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski