Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Flaki z boczniaków (gmina Łobżenica)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Flaki z boczniaków (gmina Łobżenica)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Flaki z boczniaków (gmina Łobżenica) archiwum

Składniki:

  • 0.8 kg boczniaków,
  • 2 marchwie,
  • 1 por,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 1 cebula,
  • 0,8 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 1 paczka przyprawy do flaków,
  • 1 mały koncentrat pomidorowy,
  • 3/4 liście laurowe ,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • imbir,
  • kolendra,
  • majeranek,
  • kurkuma,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:
Boczniaki umyć oraz sparzyć w całości. Następnie należy pokroić je w wąskie paski i przesmażyć z cebulą oraz porem. Wstawić około 2,5 litra wody. Dodać do niej pozostałe pokrojone warzywa wraz z mięsem oraz gotować wszystko do miękkości. W dalszej kolejności
dodajemy przesmażone wcześniej grzyby, koncentrat pomidorowy, a całość przyprawiamy według uznania. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 15 minut. Tak przygotowane flaki można podawać z łyżką kwaśnej śmietany i pieczywem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski