Składniki:
- 0.8 kg boczniaków,
- 2 marchwie,
- 1 por,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 mały seler,
- 1 cebula,
- 0,8 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
- 1 paczka przyprawy do flaków,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- 3/4 liście laurowe ,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz ziołowy,
- imbir,
- kolendra,
- majeranek,
- kurkuma,
- gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Boczniaki umyć oraz sparzyć w całości. Następnie należy pokroić je w wąskie paski i przesmażyć z cebulą oraz porem. Wstawić około 2,5 litra wody. Dodać do niej pozostałe pokrojone warzywa wraz z mięsem oraz gotować wszystko do miękkości. W dalszej kolejności
dodajemy przesmażone wcześniej grzyby, koncentrat pomidorowy, a całość przyprawiamy według uznania. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 15 minut. Tak przygotowane flaki można podawać z łyżką kwaśnej śmietany i pieczywem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?