MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kaczka po staropolsku (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kaczka po staropolsku (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Kaczka po staropolsku (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 2 duże jabłka,
  • 2 cebule,
  • mała czerstwa bułka,
  • łyżka masła,
  • 4 łyżki majeranku,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • listek laurowy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć majerankiem, solą, pieprzem. Wstawić na noc do lodówki. Farsz: bułkę pokroić i podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę. Wątróbkę podsmażyć na maśle i drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić. Kaczkę napełnić farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego.

Wlać 50 ml wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, a na kaczkę włożyć kilka kawałków masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę na każdy kilogram kaczki. W ciągu pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę sosem z pieczenia. Na 15 minut przed końcem odkryć kaczkę, żeby skórka mogła się zarumienić.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski