Składniki:
- 1 kaczka,
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 2 duże jabłka,
- 2 cebule,
- mała czerstwa bułka,
- łyżka masła,
- 4 łyżki majeranku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- listek laurowy,
- sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kaczkę umyć, osuszyć i natrzeć majerankiem, solą, pieprzem. Wstawić na noc do lodówki. Farsz: bułkę pokroić i podsmażyć grzanki na maśle. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w kostkę. Posiekać cebulę. Wątróbkę podsmażyć na maśle i drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić. Kaczkę napełnić farszem, włożyć do naczynia żaroodpornego.
Wlać 50 ml wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, a na kaczkę włożyć kilka kawałków masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec godzinę na każdy kilogram kaczki. W ciągu pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę sosem z pieczenia. Na 15 minut przed końcem odkryć kaczkę, żeby skórka mogła się zarumienić.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Oto najśmieszniejsze nazwy miejscowości w Polsce! To nie jest żart. One istnieją!
- Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking
- Shein w Warszawie. Tak wyglądało wielkie otwarcie sklepu chińskiego giganta
- Szokujące zachowanie polityka. Lizał pisuar i śpiewał nazistowskie pieśni - WIDEO