Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karp z sosem grzybowym (gmina Sieraków)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karp z sosem grzybowym (gmina Sieraków)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Karp z sosem grzybowym (gmina Sieraków) przepiarchiwum

Składniki:
Karp o wadze co najmniej 1,5 kg,
sok z cytryny 2-3 łyżki,
sól do smaku,
mąka krupczatka do obtoczenia, ok. ½ szklanki,
majeranek 2-3 łyżki,
tłuszcz do smażenia, najlepiej olej, może być rzepakowy ok. 1/3 szklanki.

Składniki na sos grzybowy:

  • grzyby leśne np. kurki, rydze - 0,5- 1 kg albo suszone podgrzybki, borowiki - ok. 200 g,
  • tłuszcz do smażenia grzybów (olej) - ok. 1/3 szklanki,
  • cebula duża - 1 szt.,
  • śmietana słodka (zawartość tłuszczu wg uznania) - 200 ml,
  • przyprawy: sól, pieprz - do smaku.

Sposób przygotowania:
Wykonanie sosu: Na tłuszczu krótko zasmażamy drobno pokrojoną i posoloną cebulkę. Następnie dodajemy obrane i umyte grzyby i dalej smażymy (grzyby suszone należy na kilka godzin wcześniej zamoczyć w wodzie). Gdy odparuje woda ze smażonych grzybów, wlewamy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy (sos można zagęścić zawiesiną z mąki).

Przygotowanie ryby: Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy. Głowę i szkielet wraz z płetwami zostawiamy do gotowania zupy. Filety kroimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i krótko wkładamy do lodówki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, filet obtaczamy w mące wymieszanej z majerankiem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z przygotowanym sosem grzybowym, dodatkiem mogą być gotowane ziemniaki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski