Składniki:
Karp o wadze co najmniej 1,5 kg,
sok z cytryny 2-3 łyżki,
sól do smaku,
mąka krupczatka do obtoczenia, ok. ½ szklanki,
majeranek 2-3 łyżki,
tłuszcz do smażenia, najlepiej olej, może być rzepakowy ok. 1/3 szklanki.
Składniki na sos grzybowy:
- grzyby leśne np. kurki, rydze - 0,5- 1 kg albo suszone podgrzybki, borowiki - ok. 200 g,
- tłuszcz do smażenia grzybów (olej) - ok. 1/3 szklanki,
- cebula duża - 1 szt.,
- śmietana słodka (zawartość tłuszczu wg uznania) - 200 ml,
- przyprawy: sól, pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
Wykonanie sosu: Na tłuszczu krótko zasmażamy drobno pokrojoną i posoloną cebulkę. Następnie dodajemy obrane i umyte grzyby i dalej smażymy (grzyby suszone należy na kilka godzin wcześniej zamoczyć w wodzie). Gdy odparuje woda ze smażonych grzybów, wlewamy śmietanę. Zagotowujemy, doprawiamy (sos można zagęścić zawiesiną z mąki).
Przygotowanie ryby: Karpia sprawiamy, filetujemy, myjemy. Głowę i szkielet wraz z płetwami zostawiamy do gotowania zupy. Filety kroimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i krótko wkładamy do lodówki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, filet obtaczamy w mące wymieszanej z majerankiem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z przygotowanym sosem grzybowym, dodatkiem mogą być gotowane ziemniaki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?