MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Knysze z mięsem z kapustą zasmażaną (gmina Kleczew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Knysze z mięsem z kapustą zasmażaną (gmina Kleczew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Knysze z mięsem z kapustą zasmażaną (gmina Kleczew) archiwum

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko.

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 1 kg karkówki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 jajka, sól,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w kawałki, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy. Po wystudzeniu mielimy mięso, dodajemy 2 jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i vegetą. Farsz formujemy w małe kuleczki. Ugotowane ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy placuszki. Na środek układamy mięsne kuleczki z karkówki, całość szczelnie zlepiamy. Wrzucamy knysze do osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną. Okraszamy boczkiem i cebulą.

Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy cukier do smaku i robimy zasmażkę z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek mąki. Wlewamy do kapusty i doprawiamy do smaku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski