Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko.
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 kg karkówki,
- 2 duże cebule,
- 2 jajka, sól,
- pieprz,
- vegeta,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy w kawałki, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy. Po wystudzeniu mielimy mięso, dodajemy 2 jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i vegetą. Farsz formujemy w małe kuleczki. Ugotowane ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy jednolitą masę, z której formujemy placuszki. Na środek układamy mięsne kuleczki z karkówki, całość szczelnie zlepiamy. Wrzucamy knysze do osolonego wrzątku i gotujemy, aż wypłyną. Okraszamy boczkiem i cebulą.
Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy cukier do smaku i robimy zasmażkę z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek mąki. Wlewamy do kapusty i doprawiamy do smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?