Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pączki (gmina Gniezno)

KGW Strzyżewo
Pączki (gmina Gniezno)
Pączki (gmina Gniezno) archiwum

Składniki:

  • 8 żółtek,
  • 10 dkg drożdży,
  • 1/2 l mleka,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • szczypta soli,
  • 1 kg mąki tortowej.

Sposób przygotowania:
Żółtka i drożdże utrzeć razem. Mleko,oliwę, cukier i masło rozgrzać na ogniu. Ostudzić i wlewać do utartych żółtek z drożdżami.

Do rozczynu powolutku dodawać mąkę, spirytus, sól i dobrze utrzeć. Następnie szybko wyrabiać, bo bardzo mocno garują. Piec w głębokim oleju.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski