Składniki:
- Tusza królika,
- olej rzepakowy do smażenia,
- sól, pieprz,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 80 g masła,
- 3 liście laurowe,
- 500 ml wody,
- 400 g wątróbki wieprzowej,
- 5 jaj,
- bułka tarta do oprószenia formy,
- 4 garście majeranku.
Sposób przygotowania:
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, królika obsmażamy na złoty kolor. Na patelni szklimy pokrojone marchew, cebulę, pietruszkę oraz czosnek. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy liście laurowe, masło, podlewamy wodą, i dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i smażymy.
Mięso, warzywa i wątróbkę mielemy dwukrotnie. Do masy dodajemy żółtka, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszamy ze zmielonym mięsem. Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką formy przekładamy całość, posypujemy majerankiem i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 1,5 godziny.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?