MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pasztet z królika (gmina Grodzisk)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pasztet z królika (gmina Grodzisk)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Pasztet z królika (gmina Grodzisk) archiwum

Składniki:

  • Tusza królika,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 80 g masła,
  • 3 liście laurowe,
  • 500 ml wody,
  • 400 g wątróbki wieprzowej,
  • 5 jaj,
  • bułka tarta do oprószenia formy,
  • 4 garście majeranku.

Sposób przygotowania:
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, królika obsmażamy na złoty kolor. Na patelni szklimy pokrojone marchew, cebulę, pietruszkę oraz czosnek. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy liście laurowe, masło, podlewamy wodą, i dusimy na wolnym ogniu około 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i smażymy.

Mięso, warzywa i wątróbkę mielemy dwukrotnie. Do masy dodajemy żółtka, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie mieszamy ze zmielonym mięsem. Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką formy przekładamy całość, posypujemy majerankiem i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 1,5 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski