Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na miazgę. Dodać jajko, mąkę i sól, wszystko porządnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto kłaść łyżką, cienko je rozsmarowując, aby uformować okrągłe lub owalne placki. Zarumienić z obu stron. Podawać ze śmietaną, cukrem lub gulaszem mięsnym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?