Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Placki ziemniaczane - plyndze (gmina Baranów)

KGW Donaborów
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Placki ziemniaczane - plyndze (gmina Baranów)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Placki ziemniaczane - plyndze (gmina Baranów) archiwum

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na miazgę. Dodać jajko, mąkę i sól, wszystko porządnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto kłaść łyżką, cienko je rozsmarowując, aby uformować okrągłe lub owalne placki. Zarumienić z obu stron. Podawać ze śmietaną, cukrem lub gulaszem mięsnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski