Składniki:
- piersi z gęsi ze skórą,
- sól,
- cukier,
- pieprz w ziarnkach,
- czosnek,
- ziele angielskie,
- liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Posypane grubo cukrem półgęski włożyć na dobę do lodówki, wyciągnąć mięso, umyć i osuszyć. Następnie posypać solą i też odstawić na dobę do lodówki. Zrobić roztwór: łyżka czubata soli i szczypta cukru na litr wody. Do tego dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, jeden ząbek czosnku.
Tym roztworem zalać i odstawić na dwie doby w chłodne miejsce (3-5 stopni C), co jakiś czas przewracając półgęski. Po osuszeniu rozpocząć proces wędzenia: 1. dzień - zimnym dymem (30-35 stopni C - 5 godz.) 2. dzień - zimnym dymem (30-35 stopni C - 5 godz.), po upływie pięciu godz. wędzić w temp. 50-60 stopni C przez ok. 30 minut. Można podać z sosem żurawinowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?