MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Półgęski wędzone (gmina Czermin)

KGW Żegocin
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Półgęski wędzone (gmina Czermin)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Półgęski wędzone (gmina Czermin) archiwum

Składniki:

  • piersi z gęsi ze skórą,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz w ziarnkach,
  • czosnek,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Sposób przygotowania:
Posypane grubo cukrem półgęski włożyć na dobę do lodówki, wyciągnąć mięso, umyć i osuszyć. Następnie posypać solą i też odstawić na dobę do lodówki. Zrobić roztwór: łyżka czubata soli i szczypta cukru na litr wody. Do tego dołożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, jeden ząbek czosnku.

Tym roztworem zalać i odstawić na dwie doby w chłodne miejsce (3-5 stopni C), co jakiś czas przewracając półgęski. Po osuszeniu rozpocząć proces wędzenia: 1. dzień - zimnym dymem (30-35 stopni C - 5 godz.) 2. dzień - zimnym dymem (30-35 stopni C - 5 godz.), po upływie pięciu godz. wędzić w temp. 50-60 stopni C przez ok. 30 minut. Można podać z sosem żurawinowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski