Składniki na rosół:
- Karp - 1 szt. ok. 2 kg,
- głowy z karpia - 3 szt. (bez skrzeli i oczu),
- marchew - 1 szt.,
- pietruszka korzeń - 1 szt.,
- seler - ½ szt.,
- por - 1 szt.,
- cebula - 3 szt.,
- liść laurowy - 4 szt.,
- ziele angielskie - 5-6 ziarenek,
- pieprz ziarnisty czarny - 5-6 ziarenek,
- pieprz mielony czarny i sól - do smaku,
- woda - ok. 3 l.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy bulion warzywny z wszystkich warzyw (cebulę przekroić w poprzek włókien na połowę i mocno przypiec na patelni lub płycie grzewczej, a następnie dodać do gotującego się bulionu). Gotujemy warzywa do miękkości. Do bulionu dodajemy głowy z karpia, kręgosłupy oraz części ogonowe ryby i gotujemy rosół. Środkowe kawałki ryby zostawiamy na farsz pierogowy. Gdy rosół jest już ugotowany, odlewamy około 1 l wywaru i gotujemy w nim środkowe kawałki karpia. Z ugotowanego mięsa karpia możemy przygotować pierogi lub pulpety i podawać z czystym rosołem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?