Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rosół z karpia z...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rosół z karpia z pierogami (gmina Sieraków)

    red

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rosół z karpia z pierogami (gmina Sieraków)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rosół z karpia z pierogami (gmina Sieraków) ©archiwum

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rosół z karpia z pierogami (gmina Sieraków)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Rosół z karpia z pierogami (gmina Sieraków) ©archiwum



    Składniki na rosół:
    • Karp - 1 szt. ok. 2 kg,
    • głowy z karpia - 3 szt. (bez skrzeli i oczu),
    • marchew - 1 szt.,
    • pietruszka korzeń - 1 szt.,
    • seler - ½ szt.,
    • por - 1 szt.,
    • cebula - 3 szt.,
    • liść laurowy - 4 szt.,
    • ziele angielskie - 5-6 ziarenek,
    • pieprz ziarnisty czarny - 5-6 ziarenek,
    • pieprz mielony czarny i sól - do smaku,
    • woda - ok. 3 l.


    Sposób przygotowania:

    Przygotowujemy bulion warzywny z wszystkich warzyw (cebulę przekroić w poprzek włókien na połowę i mocno przypiec na patelni lub płycie grzewczej, a następnie dodać do gotującego się bulionu). Gotujemy warzywa do miękkości. Do bulionu dodajemy głowy z karpia, kręgosłupy oraz części ogonowe ryby i gotujemy rosół. Środkowe kawałki ryby zostawiamy na farsz pierogowy. Gdy rosół jest już ugotowany, odlewamy około 1 l wywaru i gotujemy w nim środkowe kawałki karpia. Z ugotowanego mięsa karpia możemy przygotować pierogi lub pulpety i podawać z czystym rosołem.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane