MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Schab gotowany (gmina Kleczew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Schab gotowany (gmina Kleczew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Schab gotowany (gmina Kleczew) archiwum

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości,
  • 2 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki kminku,
  • 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy mieszamy razem z oliwą i nacieramy nimi schab. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie schab gotujemy przez 5 minut w zalewie: 1,5 l wody, 8 dag soli morskiej, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki majonezu, 5 liści laurowych, 1 łyżka pieprzu zielonego ziarnistego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 2 goździki, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, szczypta kolendry, majeranku i chilli. Schab pozostawiamy na 7 godzin w zalewie do wystygnięcia. Czynność zagotowywania powtarzamy jeszcze dwa razy. Schab kroimy w plastry i podajemy z sosem tatarskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski