Składniki:
- 1 kg schabu środkowego bez kości,
- 2 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka granulowanego czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kminku,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie przyprawy mieszamy razem z oliwą i nacieramy nimi schab. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnie schab gotujemy przez 5 minut w zalewie: 1,5 l wody, 8 dag soli morskiej, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki majonezu, 5 liści laurowych, 1 łyżka pieprzu zielonego ziarnistego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, 2 goździki, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 ząbki czosnku, szczypta kolendry, majeranku i chilli. Schab pozostawiamy na 7 godzin w zalewie do wystygnięcia. Czynność zagotowywania powtarzamy jeszcze dwa razy. Schab kroimy w plastry i podajemy z sosem tatarskim.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?