Składniki:
- 1 kg sera - twarogu,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- dodatki do wyboru: kminek, koper, szczypior, czosnek, pieprz, boczek.
Sposób przygotowania:
Twaróg kruszymy w misce widelcem lub gnieciemy ręką, odstawiamy w ciepłe miejsce (na 2-5 dni), przykrywając miskę tak, aby do sera dochodziło powietrze. Gdy ser jest już zgliwiały, przygotowujemy go do smażenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Potem należy przełożyć zgliwiały ser i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia. Doprawić solą. Konsystencja sera musi być bez grudek.
Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie bardzo ciepły, ściągamy patelnię i dodajemy jajka, szybko mieszając (po dodaniu jajek nie należy sera ponownie podgrzewać). Jeszcze ciepły ser przelewamy do salaterek. I tutaj zaczyna się specyfika pogorzelska, bo oprócz kminku, koperku, szczypiorku, dodajemy czosnek miażdżony z pieprzem lub podsmażony boczek. Istnieje też swojskie fondue - otóż do gorącego, ledwo co „utopionego” sera przesmażonego wkładamy plasterki białej parzonej i obtaczając w serze, zjadamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?