Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ser smażony pogorzelski (gmina Pogorzela)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ser smażony pogorzelski (gmina Pogorzela)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ser smażony pogorzelski (gmina Pogorzela) archiwum

Składniki:

  • 1 kg sera - twarogu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • dodatki do wyboru: kminek, koper, szczypior, czosnek, pieprz, boczek.

Sposób przygotowania:
Twaróg kruszymy w misce widelcem lub gnieciemy ręką, odstawiamy w ciepłe miejsce (na 2-5 dni), przykrywając miskę tak, aby do sera dochodziło powietrze. Gdy ser jest już zgliwiały, przygotowujemy go do smażenia. Na patelni rozpuszczamy masło. Potem należy przełożyć zgliwiały ser i podgrzewać na małym ogniu, mieszając do momentu rozpuszczenia. Doprawić solą. Konsystencja sera musi być bez grudek.

Gdy uzyskamy pożądaną masę i ser będzie bardzo ciepły, ściągamy patelnię i dodajemy jajka, szybko mieszając (po dodaniu jajek nie należy sera ponownie podgrzewać). Jeszcze ciepły ser przelewamy do salaterek. I tutaj zaczyna się specyfika pogorzelska, bo oprócz kminku, koperku, szczypiorku, dodajemy czosnek miażdżony z pieprzem lub podsmażony boczek. Istnieje też swojskie fondue - otóż do gorącego, ledwo co „utopionego” sera przesmażonego wkładamy plasterki białej parzonej i obtaczając w serze, zjadamy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski