Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z kruszonką (gmina Baranów)

KGW Słupia
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z kruszonką (gmina Baranów)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z kruszonką (gmina Baranów) sernik

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • 1 kostka margaryny.

Składniki na ser:

  • 1 kg sera śmietankowego,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 cukry wanilinowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 kostka margaryny.

Składniki dodatkowe: brzoskwinie.

Sposób przygotowania:
Ciasto dobrze wyrobić i wyłożyć na blaszkę, zostawić trochę miejsca na kruszonkę. Wszystkie składniki do sera dokładnie wymieszać i wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto. Na ser kładziemy brzoskwinie i białka ubite z 3/4 szklanki cukru. Na pianę układamy kruszonkę. Piec na złoty kolor w temperaturze 170-180 stopni przez 1 godzinę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski