Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z malinami (gmina Zduny)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z malinami (gmina Zduny)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sernik z malinami (gmina Zduny) archiwum

Składniki na ciasto:

  • 1/2 kostki margaryny,
  • 10 dkg cukru,
  • 20 dkg mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg sera półtłustego,
  • 25 dkg cukru,
  • 8 jaj,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 łyżki mąki tortowej.

Sposób przygotowania ciasta:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Ciasto wyrobić i wyłożyć na blachę. Ułożyć maliny i zalać masą serową. Wstawić do piekarnika (do 170 st. C) na 60 min.

Sposób przygotowania masy serowej:
Ser zmielić, margarynę utrzeć z cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać zmielony ser i 3 łyżki mąki, na końcu pianę ubitą z białek. Masę serową wylać na ciasto. Dekoracja według własnego uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski