Składniki:
- 2-2,5 kg suma,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- majeranek,
- papryka słodka,
- olej.
Sposób przygotowania:
Ząbek czosnku drobno kroimy, dodajemy pół łyżki czerwonej papryki oraz resztę przypraw według własnego uznania i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle oleju, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rybę wypatroszyć i dokładnie umyć. Nie obcinamy jednak głowy (jedynie wyjąć skrzela). Następnie kroimy na porcję i nacieramy przygotowanymi przyprawami. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ułożyć wraz z głową na blaszce i piec przez 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Wyłożyć na półmisek i udekorować cytryną oraz zieleniną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?