Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sum z pieca (gmina Ślesin)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sum z pieca (gmina Ślesin)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Sum z pieca (gmina Ślesin) archiwum

Składniki:

  • 2-2,5 kg suma,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • papryka słodka,
  • olej.

Sposób przygotowania:
Ząbek czosnku drobno kroimy, dodajemy pół łyżki czerwonej papryki oraz resztę przypraw według własnego uznania i dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle oleju, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rybę wypatroszyć i dokładnie umyć. Nie obcinamy jednak głowy (jedynie wyjąć skrzela). Następnie kroimy na porcję i nacieramy przygotowanymi przyprawami. Odstawić do lodówki na godzinę. Następnie ułożyć wraz z głową na blaszce i piec przez 45-50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Wyłożyć na półmisek i udekorować cytryną oraz zieleniną.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski