MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Tarta z jabłkiem i dynią (gmina Kostrzyn)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Tarta z jabłkiem i dynią (gmina Kostrzyn)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Tarta z jabłkiem i dynią (gmina Kostrzyn) archiwum

Składniki:

  • Ciasto: 280 g mąki pszennej,
  • 180 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • sól,
  • 3 łyżki zimnej wody.

Nadzienie:

  • 4 jabłka,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 6 łyżek cukru,
  • słoik musu dyniowego.

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone masło i 3 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 60 minut. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wymieszać 4 łyżki cukru z cynamonem, posypać jabłka. Rozpuścić dwie łyżki masła.

Formę do tarty posmarować masłem. Rozwałkować ciasto, włożyć do formy, ponakłuwać, 2 łyżki cukru wymieszać z mąką i posypać ciasto. Rozsmarować mus dyniowy, poukładać plasterki jabłek i zalać roztopionym masłem. Piec przez 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski