Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew)

KGW Grodzisko
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew) archiwum

Składniki:

  • 10 niezbyt dużych ziemniaków, najlepiej różnej wielkości,
  • 10 plastrów boczku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka tymianku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Obrane młode ziemniaki ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzić. Każdego ziemniaka obtoczyć w mieszance przypraw, następnie owinąć plastrem boczku, który należy spiąć wykałaczką. Na koniec zapiekać w piekarniku tak długo, aż boczek wyraźnie się zarumieni. Można podawać z sosem koperkowym przygotowanym z połowy szklanki jogurtu naturalnego, dwóch łyżek majonezu, pęczku świeżego koperku i ulubionych przypraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski