Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w...

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew)

    KGW Grodzisko

    Głos Wielkopolski

    Głos Wielkopolski

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew) ©archiwum

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew)

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane w boczku według KGW Grodzisko (gmina Pleszew) ©archiwum

    Składniki:
    • 10 niezbyt dużych ziemniaków, najlepiej różnej wielkości,
    • 10 plastrów boczku,
    • łyżka majeranku,
    • łyżka tymianku,
    • sól i pieprz.


    Sposób przygotowania:
    Obrane młode ziemniaki ugotować prawie do miękkości w osolonej wodzie, po czym odcedzić. Każdego ziemniaka obtoczyć w mieszance przypraw, następnie owinąć plastrem boczku, który należy spiąć wykałaczką. Na koniec zapiekać w piekarniku tak długo, aż boczek wyraźnie się zarumieni. Można podawać z sosem koperkowym przygotowanym z połowy szklanki jogurtu naturalnego, dwóch łyżek majonezu, pęczku świeżego koperku i ulubionych przypraw.

    Przepisy wideo

    Galerie zdjęć

    Polecamy

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    Kulinarne podróże po Wielkopolsce

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    12 Tenorów na jednej scenie w Poznaniu!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    Najczęściej czytane