Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z brokułem według KGW Bronów (gmina Pleszew)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z brokułem według KGW Bronów (gmina Pleszew)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Ziemniaki zapiekane z brokułem według KGW Bronów (gmina Pleszew) archiwum

Składniki:

  • 12 średnich ziemniaków,
  • duży brokuł,
  • 0,5 kalafiora,
  • kostka masła,
  • żółty ser lub feta,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotować brokuła i kalafiora. Warzywa odcedzić i włożyć do osobnych miseczek. Ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć łódeczki. Wydrążony miąższ zmieszać tłuczkiem z kalafiorem dodać sól i masło, robiąc pure˜˜e. Dodać ser. Nałożyć przygotowany farsz do łódeczek. Na wierzch ułożyć różyczki brokuła i posypać żółtym serem. Piec 10 min w 200° C.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski