MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa buraczkowa z dziadami (gmina Kazimierz Biskupi)

red
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa buraczkowa z dziadami (gmina Kazimierz Biskupi)
Kulinarne podróże po Wielkopolsce: Zupa buraczkowa z dziadami (gmina Kazimierz Biskupi) archiwum

Składniki na zupę:

  • 3 l bulionu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5-6 buraków czerwonych średniej wielkości,
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:
Buraki kroimy w kostkę, łączymy z bulionem i rozdrobnionym czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem (wg uznania). Okraszamy śmietanką.

Składniki na dziady:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 2-3 łyżki masła.

Sposób przygotowania:
Do miękkich ziemniaków dodajemy mąkę i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Ugniatamy na jednolitą masę i układamy na talerzu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski