Składniki na zupę:
- 3 l bulionu,
- 1 ząbek czosnku,
- 5-6 buraków czerwonych średniej wielkości,
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Buraki kroimy w kostkę, łączymy z bulionem i rozdrobnionym czosnkiem. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem (wg uznania). Okraszamy śmietanką.
Składniki na dziady:
- 2 kg ziemniaków,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżki soli,
- 2-3 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Do miękkich ziemniaków dodajemy mąkę i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Ugniatamy na jednolitą masę i układamy na talerzu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?