18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulisz kozacki

Anastazja Bezduszna
Kadr z filmu "Wszystko o Kozakach" w reżyserii Wołodymira Dachna
Kadr z filmu "Wszystko o Kozakach" w reżyserii Wołodymira Dachna
Na świeżym powietrzu można nie tylko grillować. Ukraińscy kozacy często gotowali kulisz, który miał dać im siłę do walki. W ogromnym kotle nad paleniskiem znajdowała się zawsze syta kasza i mięsem i warzywami. Stąd jego nazwa polna kasza.

Kulisz to sytne i kaloryczne danie ukraińskich kozaków. Sposobem przygotowania przypomina krupnik. Kulisz można gotować zarówno w domu, jak i na świeżym powietrzu.
Kozacy gotowali w kotle owies (proso). Do wrzącej wody - dla smaku - dodawali jeden lub dwa ziemniaki, marchew, sól i świeże zioła. Do gotowej zupy dodawali też słoninę z cebulą i czosnkiem. By najeść się do syta, do kuliszu dodawali mięso (wołowe lub wieprzowe) lub ryby.

Kulisz gotuje się głównie z owsem, ale jak Ukraina długa i szeroka zdarza się, że zastępuje się je kaszą gryczaną (niektóre części Czernihowa, Połtawa), kukurydzą (południowa część kraju). Niektórzy też zamiast na wodzie gotują kaszę na mleku (głównie na Polesiu).

Do dziś kulisz pozostaje jedną z ulubionych potraw narodowych na Ukrainie.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mięsa
  • 1,5 kg wędzonych żeberek
  • 0,5 kg słoniny
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 1 świeża papryka
  • 1,5 szklanki prosa lub owsa
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy do smaku
  • świeże zioła - natka pietruszki, koperek

Sposób przygotowania:
Kulisz na ogniu gotujemy w kociołku na 8 litrów. W garnku musimy stopić słoninę, dodajemy do niej pokrojoną cebulę. Wszystko to mieszamy, gotując na większym ogniu. Po kilku minutach dokładamy pokrojoną marchew i dusimy przez około 5 minut, stopniowo dodając pomidory i paprykę.

Gdy wszystkie warzywa będą rumiane i ugotowane napełniamy kociołek zimną wodą. Po chwili wrzucamy mięso i gotujemy przez 30 minut.

Następnie kroimy ziemniaki na niewielkie kostki i wrzucamy do garnka. Po upływu 20 minut można wrzucić pokrojone na kawałki żeberka. Od razu po żeberkach dodajemy proso, wcześniej dobrze wypłukane w wodzie. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Kociołek trzymamy na ogniu, aż do ugotowania prosa. Na koniec dodajemy świeże zioła.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski