Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak na ryżu według KGW Pieruchy (gmina Czermin)

red
Kurczak na ryżu według KGW Pieruchy (gmina Czermin)
Kurczak na ryżu według KGW Pieruchy (gmina Czermin) archiwum

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu,
  • 4 cebule,
  • pół główki czosnku,
  • 4-6 udek

Zalewa:

  • 6 szklanki wody,
  • łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki wegety,
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 200 g masła.

Sposób przygotowania:
Suchy ryż rozsypać w dość dużym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Cebulę i czosnek włożyć do ryżu i dokładnie wymieszać . Na ryż położyć przyprawione według uznania udka z kurczaka, zalać gorącą zalewą i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Podawać z ulubionymi surówkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski