Składniki:
- 2 szklanki ryżu,
- 4 cebule,
- pół główki czosnku,
- 4-6 udek
Zalewa:
- 6 szklanki wody,
- łyżeczka czarnego pieprzu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki wegety,
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki soli,
- 200 g masła.
Sposób przygotowania:
Suchy ryż rozsypać w dość dużym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cebulę i czosnek włożyć do ryżu i dokładnie wymieszać . Na ryż położyć przyprawione według uznania udka z kurczaka, zalać gorącą zalewą i piec godzinę w temperaturze 200 stopni. Podawać z ulubionymi surówkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?