Przepis na kurczaka nadziewanego truskawkami, rissotto z marmoladą truskawkową oraz letnią sałatką z truskawkami.
Składniki na kurczaka:
- 1 cały kurczak
- 780 g truskawek
- majeranek
- sproszkowany imbir
- liście mięty
- natka pietruszki
- bazylia
Składniki na sałatkę:
- 2 kg truskawek
- 3 ogórki gruntowe
- 2 duże pomidory
- 1 papryka
- 200 g kukurydzy
- 100 g groszku
- 1 cała sałata masłowa
- cebula dymka
- 150 g rukoli
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Skadniki na rissotto:
- 3 woreczki ryżu białego
- 150 g marmolady truskawkowej
- koperek
- liście mięty
Przygotowanie:
Upiecz kurczaka w temperaturze 220 stopni, aż skóra się zarumieni. Pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj farsz z truskawek, majeranku, imbiru, pietruszki i bazylii. Nafaszeruj nim kurczaka i piecz go przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotuj ryż i nałóż na niego marmoladę truskawkową.
Pokrój składniki na sałatkę i wymieszaj je. Dodaj śmietanę i polej sałatkę oliwą.
Kurczaka, rissotto oraz sałatkę podawaj na talerzu z liśćmi mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?