Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak nadziewany truskawkami

Adrianna Kasperska
123rf
Prezentujemy danie konkursowe z truskawką. Jego autorem jest Adrianna Kasperska.

Przepis na kurczaka nadziewanego truskawkami, rissotto z marmoladą truskawkową oraz letnią sałatką z truskawkami.

Składniki na kurczaka:

  • 1 cały kurczak
  • 780 g truskawek
  • majeranek
  • sproszkowany imbir
  • liście mięty
  • natka pietruszki
  • bazylia

Składniki na sałatkę:

  • 2 kg truskawek
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka
  • 200 g kukurydzy
  • 100 g groszku
  • 1 cała sałata masłowa
  • cebula dymka
  • 150 g rukoli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Skadniki na rissotto:

  • 3 woreczki ryżu białego
  • 150 g marmolady truskawkowej
  • koperek
  • liście mięty

Przygotowanie:

Upiecz kurczaka w temperaturze 220 stopni, aż skóra się zarumieni. Pozostaw do wystudzenia.

Przygotuj farsz z truskawek, majeranku, imbiru, pietruszki i bazylii. Nafaszeruj nim kurczaka i piecz go przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotuj ryż i nałóż na niego marmoladę truskawkową.

Pokrój składniki na sałatkę i wymieszaj je. Dodaj śmietanę i polej sałatkę oliwą.

Kurczaka, rissotto oraz sałatkę podawaj na talerzu z liśćmi mięty.

ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski