Składniki:
- makaron lasagne
- 2 kule mozzarelli
- 100 g startego parmezanu
- 100 g ricotta
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- pomidory w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebuli
- oregano suszone
- cukier brązowy
- oliwa
- 100 g masła
- 100 g mąki
- 100 ml mleka
Sposób przyrządzania:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Taki farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozzarelli i składamy na pół.
Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko, cały czas mieszając, by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.
Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?