Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lasagne inaczej

Anastazja Bezduszna
lubella
Serowe koperty zapiekane z sosem pomidorowym i beszamelem.

Składniki:

  • makaron lasagne
  • 2 kule mozzarelli
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g ricotta
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • pomidory w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebuli
  • oregano suszone
  • cukier brązowy
  • oliwa
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 ml mleka

Sposób przyrządzania:
Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Taki farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozzarelli i składamy na pół.

Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko, cały czas mieszając, by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebulę, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.

Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski