18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Leczo - po węgiersku i po polsku

Elżbieta Podolska
Papryka to podstawowy składnik Lesca
Papryka to podstawowy składnik Lesca Andrzej Szozda
Leczo to tradycyjna węgierska potrawa, którą początkowo przygotowywali pasterze w specjalnych kociołkach wieszanych nad ogniskiem. Leczo jest wyraziste w smaku, pachnące i sycące.

Przygotowywana jest przede wszystkim na bazie czerwonej papryki, cebuli i dojrzałych pomidorów duszonych na słoninie. To znakomita potrawa na każda porę roku. Dla Węgrów to przede wszystkim danie warzywne, my robimy ja także z kiełbasą, czy mięsem.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Leczo

SKŁADNIKI:
porcja dla 4 osób

  • 1 kg papryki
  • 750 g pomidorów
  • 70 g smalcu
  • 150 g cebuli
  • 20 g soli
  • 5 g papryki mielonej
  • 30 g wędzonej słoniny

Sposób przygotowania:

Pomidory kroimy na cztery części.

Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w dość szerokie kawałki.

Wędzoną słoninę kroimy na drobne kawałeczki, które smażymy w małej ilości tłuszczu.

Dodajemy resztę tłuszczu i drobno posiekaną cebulę.

Całość podsmażamy na brązowo, posypujemy mieloną papryką.

Dodajemy pomidory i paprykę. Następnie ostrożnie dalej gotujemy.

Leczo stanowi doskonały dodatek do parówek i kiełbasy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski