Przygotowywana jest przede wszystkim na bazie czerwonej papryki, cebuli i dojrzałych pomidorów duszonych na słoninie. To znakomita potrawa na każda porę roku. Dla Węgrów to przede wszystkim danie warzywne, my robimy ja także z kiełbasą, czy mięsem.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Leczo
SKŁADNIKI:
porcja dla 4 osób
- 1 kg papryki
- 750 g pomidorów
- 70 g smalcu
- 150 g cebuli
- 20 g soli
- 5 g papryki mielonej
- 30 g wędzonej słoniny
Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy na cztery części.
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w dość szerokie kawałki.
Wędzoną słoninę kroimy na drobne kawałeczki, które smażymy w małej ilości tłuszczu.
Dodajemy resztę tłuszczu i drobno posiekaną cebulę.
Całość podsmażamy na brązowo, posypujemy mieloną papryką.
Dodajemy pomidory i paprykę. Następnie ostrożnie dalej gotujemy.
Leczo stanowi doskonały dodatek do parówek i kiełbasy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?