Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Linguine z muszlami

KS
Linguine z muszlami
Linguine z muszlami Paweł Miecznik
Przepis Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu

Składniki:

  • makaron linguine (może być spaghetti)
  • mule lub małże (najważniejsze, by były w muszlach)
  • białe wino, sól, pieprz
  • oliwki, pulpa pomidorowa
  • czosnek, cebula, chilii

Przygotowanie:
Makaron trzeba ugotować al dente. I odcedzić. Mule lub małże pogotować, aż się otworzą muszle.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sos:
czosnek, cebulę i chilii wrzucamy na patelnię. Dodajemy pulpę pomidorową, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Dodajemy małże i zalewamy białym winem.

Podanie:
Makaron mieszamy z sosem, a obok układamy małże. Dekorujemy świeżą bazylią i oliwkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski