Łosoś to niekwestionowany skarb Norwegii, a przy tym jedna z najbardziej cenionych ryb na świecie
Szybka zupa łososiowa
Składniki:
- 400 g łososia
- 240 g ziemniaków
- 40 g marchewki
- 40 g pora
- 60 g czerwonej papryki
- 40 g koperku
- 2 l wody czy rybnego wywaru
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- liście laurowe, sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Łososia też kroimy w kostkę. Drobno siekamy marchew, cebule i koperek. Zagotowujemy wodę a następnie wrzucamy do niej ziemniaki. Kiedy będzie na pół gotowy - wrzucamy marchewkę i paprykę. Gotujemy przez 5-7 minut i dodajemy łososia, por oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut i sprawdzamy czy ziemniaki z łososiem są gotowe. Jeżeli tak - możemy podawać zupę.
Łosoś pieczony z serem
Składniki:
- 1 kg filetu z łososia, najlepiej w jednym kawałku
- 1 por
- sól i pieprz do smaku
- domowy majonez do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startego żółtego sera
- 100 g startego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE:
Filety rybne sprawdzić na obecność ości. Powybierać je w razie potrzeby. Wykładamy folią aluminiową płaską blaszkę i wykładamy na niej rybę. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Krążki cienką pokrojonego pora wykładamy na rybę. W miseczce mieszamy domowy majonez wraz z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Smarujemy łososia sosem i obficie posypujemy mieszanką z serów. Wstawiamy rybę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, a następnie podpiekamy pod grillem - jeżeli mamy taką opcję przez następne 3-4 minuty, by ser się zrumienił.
Caneloni z łososiem
Składniki:
- Makaron cannelloni
- 300 g surowego filetu z łososia
- 50 g wędzony na zimno łososia
- 250 g serka mascarpone
- 50 g siekanego koperku
- 50 g siekanej białej części pora
- 2 łyżki kaparów
- sok z połowy cytryny
- garść koperku
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki tortowej
- 700 ml mleka 2%
PRZYGOTOWANIE:
Przy użyciu blendera ucieramy surowego łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Masę odstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaży stopniowo dodajemy zimne mleko mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Rurki cannelloni obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziewamy masą łososiową i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Gdy napełnimy wszystkie rurki całość zalewamy sosem beszamelowym. Całość zapiekamy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?