Łosoś na każdą okazję [Przepisy]

Anastazja Bezduszna
Znakiem rozpoznawczym łososia jest wyborny smak oraz delikatny różowy kolor. Podany wraz ze warzywami czy z ryżem parboiled czy makaronem stanowić będzie dobrą kompozycję smaków.

Łosoś to niekwestionowany skarb Norwegii, a przy tym jedna z najbardziej cenionych ryb na świecie

Szybka zupa łososiowa

Składniki:

  • 400 g łososia
  • 240 g ziemniaków
  • 40 g marchewki
  • 40 g pora
  • 60 g czerwonej papryki
  • 40 g koperku
  • 2 l wody czy rybnego wywaru
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • liście laurowe, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę. Łososia też kroimy w kostkę. Drobno siekamy marchew, cebule i koperek. Zagotowujemy wodę a następnie wrzucamy do niej ziemniaki. Kiedy będzie na pół gotowy - wrzucamy marchewkę i paprykę. Gotujemy przez 5-7 minut i dodajemy łososia, por oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut i sprawdzamy czy ziemniaki z łososiem są gotowe. Jeżeli tak - możemy podawać zupę.

Łosoś pieczony z serem

Składniki:

  • 1 kg filetu z łososia, najlepiej w jednym kawałku
  • 1 por
  • sól i pieprz do smaku
  • domowy majonez do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g startego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE:

Filety rybne sprawdzić na obecność ości. Powybierać je w razie potrzeby. Wykładamy folią aluminiową płaską blaszkę i wykładamy na niej rybę. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Krążki cienką pokrojonego pora wykładamy na rybę. W miseczce mieszamy domowy majonez wraz z sokiem z cytryny i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Smarujemy łososia sosem i obficie posypujemy mieszanką z serów. Wstawiamy rybę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, a następnie podpiekamy pod grillem - jeżeli mamy taką opcję przez następne 3-4 minuty, by ser się zrumienił.

Caneloni z łososiem

Składniki:

  • Makaron cannelloni
  • 300 g surowego filetu z łososia
  • 50 g wędzony na zimno łososia
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g siekanego koperku
  • 50 g siekanej białej części pora
  • 2 łyżki kaparów
  • sok z połowy cytryny
  • garść koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 700 ml mleka 2%

PRZYGOTOWANIE:

Przy użyciu blendera ucieramy surowego łososia pokrojonego w kostkę, wędzonego łososia, serek mascarpone, koper włoski, por, kapary oraz sok z cytryny na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Masę odstawiamy do lodówki by trochę zgęstniała. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy mąkę. Gdy lekko się przesmaży stopniowo dodajemy zimne mleko mieszając do momentu, aż zgęstnieje. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Rurki cannelloni obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku, następnie nadziewamy masą łososiową i przekładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Gdy napełnimy wszystkie rurki całość zalewamy sosem beszamelowym. Całość zapiekamy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż beszamel lekko się zarumieni.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie