Typ mąki pszennej
- 400
- 450
- mąka tortowa - do wypieku ciast tortowych
- przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich
- 500
mąka poznańska - do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek
mąka wrocławska - do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów
mąka krupczatka - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów
- 550
mąka luksusowa - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek
- 650
Mąka makaronowa do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów
- 720
mąka żytnia chlebowa
- 850
mąka pszenna chlebowa
- 1000
mąka (kaszka) makaronowa pełnoziarnista
- 1400
mąka sitkowa do wypieku pieczywa
- 1850
mąka graham do wypieku pieczywa
- 2000
mąka razowa do wypieku pieczywa
- 3000
mąka pełnego przemiału
Mąki żytnie klasyfikuje się do dwóch podstawowych grup jasne i ciemne:
- 580 jasna
- 800 żytnia
- 1400 sitkowa
- 1850 starogardzka
- 2000 razowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?