MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Makaron carbonara - najbardziej włoskie danie [PRZEPIS]

AB
Przepis na carbonarę
Przepis na carbonarę Fotolia
Makaron carbonara – najbardziej zmieniane i naśladowane włoskie danie. Wersji tej potrawy jest tyle, ile rodzin, w których się ją jada. Zarówno przepis, jak i historia powstania carbonary jest skomplikowana i pełna nieścisłości. Pewne są tylko trzy rzeczy: makaron, jajka i boczek.

Makaron carbonara - PRZEPIS

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 300 g boczku ( np. Kurpiowskie Specjały)
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 żółtka jaj
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:
Boczek kroimy i podsmażamy na patelni. Śmietanę mieszamy z żółtkami i solą. Gotujemy makaron, odcedzamy, przekładamy do garnka, a następnie do jeszcze gorącego makaronu dodajemy śmietanę z żółtkami i boczek. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron układamy na talerzu i dekorujemy listkiem bazylii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski