Marynowana papryka

Anastazja Bezduszna
123rf
Marynowaną paprykę możemy podawać jako przystawkę lub dodatek do potraw. Będzie ona źródłem witamin na długie miesiące zimy.

Składniki:

  • 8 dużych papryk czerwonych i żółtych ,
  • 1 duża cebula,
  • 6 łyżek oliwy.

Marynata:

  • 2 litry wody,
  • 300 ml octu 10%,
  • 150 g cukru,
  • 50 g soli,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny w ziarnach,
  • 4 łyżeczki gorczycy,
  • 15 liści laurowych

Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube pasy. W garnku mieszamy wszystkie składniki na marynatę i zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Na dnie wyparzonych słoików układamy wyjęte z zalewy: cebulę, ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz po 2 liście laurowe. Słoiki napełniamy papryką. Zalewamy przestudzoną marynatą. Na wierzch wlewamy po łyżce oliwy. Pasteryzujemy 15 minut.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie