Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marynowana papryka

Anastazja Bezduszna
123rf
Marynowaną paprykę możemy podawać jako przystawkę lub dodatek do potraw. Będzie ona źródłem witamin na długie miesiące zimy.

Składniki:

  • 8 dużych papryk czerwonych i żółtych ,
  • 1 duża cebula,
  • 6 łyżek oliwy.

Marynata:

  • 2 litry wody,
  • 300 ml octu 10%,
  • 150 g cukru,
  • 50 g soli,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny w ziarnach,
  • 4 łyżeczki gorczycy,
  • 15 liści laurowych

Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube pasy. W garnku mieszamy wszystkie składniki na marynatę i zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Na dnie wyparzonych słoików układamy wyjęte z zalewy: cebulę, ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz po 2 liście laurowe. Słoiki napełniamy papryką. Zalewamy przestudzoną marynatą. Na wierzch wlewamy po łyżce oliwy. Pasteryzujemy 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski