Składniki:
- 8 dużych papryk czerwonych i żółtych ,
- 1 duża cebula,
- 6 łyżek oliwy.
Marynata:
- 2 litry wody,
- 300 ml octu 10%,
- 150 g cukru,
- 50 g soli,
- ziele angielskie,
- pieprz czarny w ziarnach,
- 4 łyżeczki gorczycy,
- 15 liści laurowych
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube pasy. W garnku mieszamy wszystkie składniki na marynatę i zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Na dnie wyparzonych słoików układamy wyjęte z zalewy: cebulę, ziarna gorczycy, pieprzu, ziela angielskiego oraz po 2 liście laurowe. Słoiki napełniamy papryką. Zalewamy przestudzoną marynatą. Na wierzch wlewamy po łyżce oliwy. Pasteryzujemy 15 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?