Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Marynowana pieczeń wołowa z sosem duńskim

Anastazja Bezduszna
Tarsmak
Marynowana pieczeń wołowa – dobra potrawa na coraz chłodniejsze dni. Warto sięgnąć po fartuszek.

Składniki:

  • ok. 1,4 kg mięsa wołowego
  • 250 ml octu balsamicznego
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
  • 130 ml oliwy z oliwek
  • sos duński

Sposób przygotowania:
Wlać ocet balsamiczny na patelnię, dodać posiekany czosnek i pieprz. Redukować przez 1 – 2 minuty na średnio rozgrzanej patelni. Zdjąć patelnię z palnika, dodać oliwę, rozmaryn i zostawić do ostygnięcia. Przelać marynatę do żaroodpornego naczynia, włożyć wołowinę i obtoczyć ją w marynacie. Włożyć do lodówki. Marynować od 1 do 24 godzin. Im dłużej tym lepiej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć zamarynowaną wołowinę z lodówki i włożyć do piekarnika. Piec w piekarniku przez 50 minut – 1 godzinę, aż mięso będzie średnio wypieczone, a w środku osiągnie temperaturę około 55 stopni. Wyjąć wołowinę z piekarnika. Zostawić na chwilę, żeby mięso zdążyło wchłonąć soki, a następnie pokroić w plastry. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sosem duńskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski