Składniki:
- ok. 1,4 kg mięsa wołowego
- 250 ml octu balsamicznego
- 6 posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
- 130 ml oliwy z oliwek
- sos duński
Sposób przygotowania:
Wlać ocet balsamiczny na patelnię, dodać posiekany czosnek i pieprz. Redukować przez 1 – 2 minuty na średnio rozgrzanej patelni. Zdjąć patelnię z palnika, dodać oliwę, rozmaryn i zostawić do ostygnięcia. Przelać marynatę do żaroodpornego naczynia, włożyć wołowinę i obtoczyć ją w marynacie. Włożyć do lodówki. Marynować od 1 do 24 godzin. Im dłużej tym lepiej.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wyjąć zamarynowaną wołowinę z lodówki i włożyć do piekarnika. Piec w piekarniku przez 50 minut – 1 godzinę, aż mięso będzie średnio wypieczone, a w środku osiągnie temperaturę około 55 stopni. Wyjąć wołowinę z piekarnika. Zostawić na chwilę, żeby mięso zdążyło wchłonąć soki, a następnie pokroić w plastry. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sosem duńskim.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?