W czasie certyfikacji, jak co roku, wyroby oceniane były przez dwie komisje. W Komisji Technologicznej zasiedli naukowcy branży mięsnej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP i praktycy z wieloletnim doświadczeniem. Komisja Konsumencka składała się z ponad 50 znanych smakoszy i klientów. Badane produkty zostały więc prześwietlone na wylot: i pod kontem składu chemicznego, wyglądu i smaku.
Pracę jury tradycyjnie już nadzorował prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Oceniano 6 grup wędlin m. in. białą wielkopolską parzoną, która pretenduje do uzyskania unijnego chronionego oznaczenia geograficznego.
- Ponad 20 zakładów mięsnych zdecydowało się w tym roku na analizę swojej produkcji - mówi Jacek Marcinkowski, organizator certyfikacji i Ogólnopolskiego Konkursu Wielkanocnego. - Przyznając certyfikaty, chcemy jednocześnie wspierać mniejszych producentów, którzy pracują według starych receptur i też podpowiedzieć klientom co dobre.
Wyniki certyfikacji zostaną ogłoszone 21 marca podczas VII ogólnopolskiego Spotkania Wielkanocnego Hodowców, Przetwórców i Handlowców branży mięsnej. Listę zakładów z certyfikatami będzie można znaleźć też na naszej stronie internetowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?