Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przyprawione maggi
Składniki
- 150 g szpinaku świeży lub mrożony
- 150 g piersi z kurczaka
- 350 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- 2 łyżki maggi
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy z oliwek
- 250 ml jogurtu naturalnego (dałam ciut więcej, bo ciasto było za gęste)
- 250 g sera feta
Wykonanie:
W garnku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser feta kroimy w kostkę.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z jogurtem, oliwą i maggi. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy dodając szpinak, ser feta, kurczaka i zmiażdżone ząbki czosnku.
Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jemy na ciepło lub na zimno.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?