Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Monika Przybylak
Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przyprawione maggi
Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przyprawione maggi Monika Przybylak
Prezentujemy przepis konkursowy na muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Jego autorem jest Monika Przybylak.

Muffinki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przyprawione maggi

Składniki

  • 150 g szpinaku świeży lub mrożony
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 350 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 łyżki maggi
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 250 ml jogurtu naturalnego (dałam ciut więcej, bo ciasto było za gęste)
  • 250 g sera feta

Wykonanie:
W garnku umieszczamy szpinak, dodajemy odrobinę wody, sól, pieprz i dusimy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie odciskamy nadmiar wody. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ser feta kroimy w kostkę.
Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubijamy mikserem jajka z jogurtem, oliwą i maggi. Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy dodając szpinak, ser feta, kurczaka i zmiażdżone ząbki czosnku.
Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Jemy na ciepło lub na zimno.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski