Można je mrozić, zaprawiać, robić musy. Po prostu jest niezastąpione i co bardzo ważne tanie (kilogram kosztuje od 1 zł). Pestki także można wysuszyć i potem wykorzystywać, choćby podpieczone do zupy.
Dla tych, którzy poszukują produktów mało kalorycznych i bardzo zdrowych, także nie ma nic lepszego niż dynia. Ma mało kalorii, bo zaledwie 27 kcal w 100 g miąższu. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami, potas oraz kwas foliowy.
W lodówce warto mieć mus dyniowy, dzięki któremu w ciągu kilkunastu minut przygotujemy zupę, racuchy, ciasta, tarty. To żadna filozofia. Wystarczy dynię pokroić na duże kawałki razem ze skórą. Usunąć pestki.
Kuchnia dyniowa. Przepisy Samar Khanafer
Ułożyć na blaszce wyłożonej najlepiej folią aluminiową. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Następnie oddzielić miąższ do skóry, odcisnąć wodę i zmiksować go blenderem.
Zamknięte w słoikach mogą poczekać w lodówce na wykorzystanie.
Przepisy na dynie: Zupa, obiad a nawet deser. Niech tej jesi...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?