Najlepsze dania na grilla. Na grillu możemy przyrządzić nie tylko mięso, ale też ryby, a nawet chleb! [PRZEPISY]
Mięso marynowane w odpowiednio skomponowanej zalewie nabierze kruchości, soczystości i aromatu.
Delikatne mięso wołowe powinniśmy marynować 30 minut, maksymalnie do 2 godzin. Mięso średniej jakości marynujemy zazwyczaj 2-4 godziny. Gorszej jakości wołowinę i dużej wielkości kawałki mięsa marynujemy 4-6 godzin. Można je także zostawić w marynacie nawet na całą noc. Wskazane jest to również wtedy, gdy marynujemy baraninę. Delikatniejsze mięsa, na przykład drobiowe i rybne, możemy marynować około 30 minut.
Bazą marynat najczęściej jest jasne lub ciemne piwo, wino (białe lub czerwone, zazwyczaj wytrawne) i olej lub oliwa z oliwek. Częstym składnikiem jest musztarda lub chrzan, miód (syrop klonowy), sos sojowy lub Worcestershire, ocet z wina i sok z cytryny. Niemal obowiązkowo powinny znaleźć się w niej czosnek i cebula, a na pewno rozmaite zioła, które nadadzą mięsu odpowiedni smak i wspomogą nasze trawienie. Możemy więc dodać do zalewy: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, gałkę muszkatołową, liść laurowy, nasiona gorczycy, chili czy imbir. Oczywiście nie wszystkie przyprawy naraz - wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy mięsu nadać.
To samo mięso czy te same warzywa można za każdym razem przyrządzić inaczej - wystarczy inaczej skomponować naszą marynatę.
Nie zapominajmy też o tym, że marynatę można wykorzystać jako glazurę grillowanego mięsa.