Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niedziela z pyrą w powiecie poznańskim. Piekli, smażyli, jedli, a nawet... rzucali [ZDJĘCIA]

Robert Domżał
Rowerowy rajd "Pieczona Pyra" Zielątkowo 2012
Rowerowy rajd "Pieczona Pyra" Zielątkowo 2012 Robert Domżał
Pieką, smażą, a nawet "świgają" pyrami. Gdzie? W różnych miejscowościach powiatu poznańskiego. Od Zielątkowa przez Długą Goślinę po Szreniawę - wszędzie króluje dzisiaj pyra.

Na pieczone pyry z gzikiem przyjechało do Zielątkowa w gminie Suchy Las w ramach rajdu rowerowego “Pieczona Pyra"- Zielątkowo 2012 aż trzystu rowerzystów. I nie ma się, co dziwić. Pyry są źródłem wielu witamin i mikroelementów. Rowerzystom zaś szczególnie pod koniec sezonu turystycznego tego właśnie potrzeba.

A przyjechali oni z różnych stron Wielkopolski. Michał Glama na przykład dotarł z Krzyszkowa w gm. Rokietnica oddalonego od Zielątkowa o około 5 km. Jak mówi jechał jednak przez Poznań. Dzięki czemu pokonał ponad 40 km. Najdłuższy odcinek przebyli jednak członkowie Koła Rowerowego "Wrześnianie".
- W sezonie turystycznym podróżujemy na rowerach, co tydzień. Pokonujemy dziennie nawet do 120 kilometrów. W tym roku byliśmy na Kaszubach we wsi Wiele nad przepięknym jeziorem. Kolejną długą wyprawą był wyjazd do Częstochowy - opowiada Krystyna Kaźmierczak z Wrześni.

A w Zielątkowie bawiono się na całego. Z ziemniaków, jabłek, wykałaczek i sznurków budowano zielątkowskiego smoka wielogłowego, świgano pyrami do wymborka, a jabłkami do fartuszków. Fartuchy zakładali jednak panowie, a rzucały do nich panie. Pyry w mundurkach serwowano z gzikiem. Nie zabrakło też placków, chleba ze smalcem oraz kiełbasek pieczonych na ognisku.
Rajd ma czternastoletnia tradycję. Od początku organizowany jest przez Towarzystwa Przyjaciół Gminy Suchy Las, mieszkańców Zielątkowa, czyli panie z Koła Gospodyń Wiejskich oraz miejscowi strażacy.

W Szreniawie, w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego wybierano najsmaczniejszy bambrzok. Co to takiego? Potrawa z ziemniaków przypominająca placek lub babkę zależy, do jakiej formy wleje się ciasto ziemniaczane.
W konkursie wzięło udział jedenaście zespołów z różnych gmin powiatu poznańskiego.

- Pod uwagę braliśmy wygląd i oczywiście smak. Wszystkie zaprezentowane potrawy były smaczne. Wszystkie też podawano na ciepło. Jedno ciasto było na słodko, pozostałe były bądź to ze skwarkami, z mięsem, a jeden z kaszanką - mówi Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Spożywczego w Szreniawie, członek jury.

W Długiej Goślinie nie tylko smażono plendze z osiemdziesięciu kilogramów kilogramów ziemniaków, ale na dodatek dzieci grały na flażoletach. Do niewielkiej wsi w gminie Murowana Goślina, zjechało na "Gośliński Pyrkosz" zjechało jedenaście zespołów z powiatu poznańskiego oraz obornickiego. Łącznie było 250 młodych muzykantów.

Impreza odbywa się już po raz jedenasty. Dzieci nie tylko grały i śpiewały, ale także tańczyły. Dzięki pani Justynie Szymkowiak uczyły się tańców wielkopolskich - mówi Arleta Włodarczak, dyrektor Miejsko Gminnego Ośrodka Kultury w Murowanej Goślinie. A nad muzyczna stroną imprezy czuwał Wojciech Wietrzyński. O kulinarną stronę imprezy zadbały mieszkanki Długiej Gośliny z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich. Dość powiedzieć, że plendze smażyło i serwowało dziesięć pań.

Pyra, czyli spichlerz zdrowia
Jak twierdzą dietetycy ziemniaki nie są tuczące, pod warunkiem, że są odpowiednio przyrządzane, czyli gotowane w mundurkach. Dostarczają wtedy ledwie 76 kcal/100 g, podczas gdy ta sama ilość chleba zawiera 250 kcal, a 100 g makaronu to 150 kcal. 200-gramowa porcja ziemniaków, szczególnie młodych pozwala w dużej mierze zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pyry bogate są też w witaminy z grupy B (B1, B3, B6) niezbędne do ogólnego metabolizmu. Aby je wykorzystać, należy gotować je krótko i najlepiej, jak wszystkie warzywa, na parze. Jedząc ziemniaki możemy uzupełnić niedobór magnezu. Ponadto zawartość potasu zapobiega skurczom mięśni u sportowców. Zawierają tez żelazo.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski