Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto skutki jedzenia jogurtów. Nie są wskazane dla każdego

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Jogurt to jeden z najzdrowszych produktów mlecznych, po który powinniśmy regularnie sięgać. Wśród jogurtów znajdziemy bardzo wiele opcji, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Kto nie powinien jeść jogurtów? Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>
Jogurt to jeden z najzdrowszych produktów mlecznych, po który powinniśmy regularnie sięgać. Wśród jogurtów znajdziemy bardzo wiele opcji, więc z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Kto nie powinien jeść jogurtów? Zobaczcie na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jogurt to ważny element zdrowej diety. Z pewnością większość z nas ma w lodówce szybką przekąskę na drugie śniadanie. Jogurt powinniśmy włączyć do diety by poprawić swoją odporność, szczególnie po antybiotykoterapii. To jeden z naturalnych probiotyków, który znakomicie poprawi prace naszych jelit. Niestety nie każdy może włączyć go do swojej diety. Zobaczcie, kto musi ich unikać.

Jogurt to produkt mleczarski o dość gęstej konsystencji, o barwie białej lub lekko kremowej i lekko kwaśnym smaku. Jogurt zaliczany jest do tak zwanych fermentowanych produktów mlecznych. Powstaje z mleka surowego lub pasteryzowanego, poprzez dodanie do niego bakterii mlekowych.

100 g jogurtu naturalnego zawiera ok. 60 kcal, 100 g jogurtu owocowego – ok. 150 kcal.

Przeczytaj również: To dzieje się z organizmem, gdy codziennie jesz jogurty. Zaskakujące skutki

Jogurt to jeden z największych sprzymierzeńców większości diet.

Jogurt można dodać do musli, łączyć go z owocami albo jeść na słono, używać do potraw jako lżejszy substytutem kwaśnej śmietany. Istnieje wiele rodzajów i smaków jogurtów, z których można stworzyć wiele potraw.

Popularne rodzaje jogurtów:

  • jogurty naturalne
  • jogurty owocowe
  • jogurty typu greckiego
  • jogurty z dodatkami zbóż
  • skyr
  • jogurty roślinne

W jogurcie drobnoustroje rozłożyły większość lub całość laktozy, przez co jest on dobrze tolerowany przez osoby z nietolerancją laktozy. Ma on również więcej wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B niż surowe mleko. Jogurt również wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom, a także zmniejsza ilość tzw. złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą.

Kto nie powinien jeść jogurtów?

Jest spora grupa osób, które powinny unikać jogurtów. Zobaczcie dlaczego. Szczegóły w poniższej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski