Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto właściwości buraków. Powinniśmy włączyć je do diety nie tylko na święta

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 16 lat
Burak to jedno z najpopularniejszych polskich warzyw. Można go jeść pod wieloma postaciami, a w okresie świąt Bożego Narodzenia gości na większości polskich stołów. Od kilku lat burak zyskuje coraz większa popularność wśród zdrowych i modnych diet. Zobaczcie, jak ważne są buraki w naszej codziennej diecie.

Buraki jest warzywem zawierającym bardzo mało kalorii, a swoje właściwości zawdzięcza przede wszystkim ogromnej ilości antocyjanów oraz flawonoidów, tj. barwników: betainie i cholinie.

Przeczytaj również:Sok z buraka - właściwości. Takie są zalety picia soku z buraka

Buraki są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor oraz dwóch mało znanych pierwiastków - cezu i rubidu.

W burakach znajdziemy również witaminy z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.

Buraków powinny unikać osoby chorujące na cukrzycę, ale powinny go spożywać kobiety w ciąży, dzieci i młodzież, które często zmagają się z anemią.

Taki wpływ na zdrowie ma jedzenie buraków

Burak to jedno ze smaczniejszych polskich warzyw, który króluje na naszych stołach przede wszystkim na wigilię. Większość z nas nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej bez barszczu czerwonego. Zobaczcie, dlaczego warto jeść buraki:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski