Składniki:
- 300 gram słoniny
- 1 cebula
- tymianek
- majeranek
- kminek
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do dużego rondla poprzednie zmieloną słoninę. Na małym ogniu delikatnie ją podtapiamy. Dodajemy posiekaną cebulę. W trakcie topienia dodajemy sól, tymianek, kminek, majeranek i zioła prowansalskie, aby złagodzić smak smalcu i uzyskać niepowtarzalny aromat.
Gorący smalec wylewamy do miseczek ceramicznych i czekamy, aż wystygnie. Chowamy miseczki do lodówki. Po 2-3 godzinach możemy nakładać na chleb.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?