Składniki:
25 dkg półtłustego białego sera,
25 dkg masła,
25 dkg mąki,
jajko,
sól
Przygotowanie:
Z mąki, zmielonego sera i miękkiego masła wyrobić ciasto. Dodać szczyptę soli. Ciasto rozwałkować na placek o grubości pół cm. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Pokroić na paluszki - można to zrobić specjalnym radełkiem. Uwaga! Paluszki mogą mieć bardzo różny smak, wszystko zależy do tego, czym je posypiemy.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Klasycznie z kminkiem. Mogą być zioła, papryka, gruba sól. Można też na słodko - wtedy posypujemy cukrem wymieszanym z wanilią z dodatkiem cynamonu. Można też posmarować miodem.
Paluszki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?