Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paluszki serowe

Karolina Sternal
Co można zrobić z wykorzystaniem nabiału.

Składniki:
25 dkg półtłustego białego sera,
25 dkg masła,
25 dkg mąki,
jajko,
sól

Przygotowanie:
Z mąki, zmielonego sera i miękkiego masła wyrobić ciasto. Dodać szczyptę soli. Ciasto rozwałkować na placek o grubości pół cm. Posmarować rozbełtanym jajkiem.

Pokroić na paluszki - można to zrobić specjalnym radełkiem. Uwaga! Paluszki mogą mieć bardzo różny smak, wszystko zależy do tego, czym je posypiemy.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Klasycznie z kminkiem. Mogą być zioła, papryka, gruba sól. Można też na słodko - wtedy posypujemy cukrem wymieszanym z wanilią z dodatkiem cynamonu. Można też posmarować miodem.

Paluszki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski