Składniki:
- 2 szklanki upieczonej obranej dyni,
- 4 łyżki mleka kokosowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni,
- pół łyżeczki soli,
- 1 ząbek czosnku,
- grubo zmielony czarny pieprz do smaku,
- kurkuma,
- garść prażonych łuskanych pestek dyni,
- garść prażonego sezamu,
- świeża natka pietruszki,
- 8 kromek chleba tostowego
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona - sezam i dynię. Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników - mleko kokosowe, sól pieprz, kurkumę i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy łyżkę oliwy. Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki. Pieczywo tostowe smarujemy pastą. Posypujemy pietruszką dla ozdoby.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?