Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasta z pieczonej dyni [Przepis]

Anastazja Bezduszna
Jesień ma różne oblicza – może być słoneczna i pełna złocistych barw, albo deszczowa, tonąca w błękitach i szarościach. Na szczęście, gdy pogoda nie dopisuje, możemy eksperymentować z kolorami w kuchni, tworząc wyjątkowe kompozycje. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.

Składniki:

  • 2 szklanki upieczonej obranej dyni,
  • 4 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • grubo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • kurkuma,
  • garść prażonych łuskanych pestek dyni,
  • garść prażonego sezamu,
  • świeża natka pietruszki,
  • 8 kromek chleba tostowego

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona - sezam i dynię. Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników - mleko kokosowe, sól pieprz, kurkumę i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy łyżkę oliwy. Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki. Pieczywo tostowe smarujemy pastą. Posypujemy pietruszką dla ozdoby.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski