18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pierwsza w Wielkopolsce wołowina ze znakiem jakości pochodzi z Goliny

Mateusz Pilarczyk
Pierwsza w Wielkopolsce wołowina ze znakiem jakości pochodzi z Goliny
Pierwsza w Wielkopolsce wołowina ze znakiem jakości pochodzi z Goliny 123RF
Zakłady Przemysłu Mięsnego Biernacki uzyskały certyfikat systemu QMP dla całości swojej produkcji: począwszy od uboju przez rozbiór po konfekcjonowanie mięsa wołowego.

System QMP gwarantuje przede wszystkim wysoką jakość mięsa, jednak obejmuje wszystkie etapy produkcji - począwszy od wyboru ras bydła, przez dobrostan zwierząt w trakcie chowu, skończywszy na wymaganiach dotyczących uboju, a także postępowania z mięsem później - rozbioru, przechowywania oraz transportu.

System stworzony i nadzorowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego został uznany w 2008 roku przez Ministerstwo Rolnictwa za oficjalny krajowy system jakości żywności. Każdy, kto pracuje w Systemie QMP (hodowca, przetwórca, firmy transportowe), musi przestrzegać ściśle określonych reguł, nad przestrzeganiem których czuwają kontrolerzy jakości i certyfikowani audytorzy.

- Polacy podróżują po świecie, poznają wysokiej jakości produkty i chcą mieć dostęp do takich samych na co dzień. Dobra wołowina QMP to odpowiedź na ich oczekiwania. Tendencję na rynku coraz wyraźniej wskazują, że Polacy dokonując wyboru coraz częściej kierują się wysoką jakością produktów - wyjaśnia Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Powstały w 1993 roku Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki to jeden z liderów w Europie Środkowej w zakresie produkcji i przetwórstwa mięsa wołowego. W 2003 roku został wpisany na listę Krajowego lekarza Weterynarii uprawnionych do eksportu do krajów UE. Firma posiada między innymi certyfikat Ekogwarancja. W roku 2013 wartość produkcji certyfikowanej wołowiny w systemie QMP przekroczyła 4 mln zł, w bieżącym roku celem jest podwojenie jej produkcji.

- Konsumenci wiedzą, że objęcie produkcji systemem jakości oznacza wiarygodność - twierdzi Karolina Nawrocka-Mamet, zastępca dyrektora generalnego, Zakładu Przemysłu Mięsnego Biernacki. Dlatego staramy się ciągle udoskonalać naszą ofertę, różnicować asortymenty, wszystko po to, by wzmocnić zaufanie klientów do naszej firmy i sprostać ich rosnącym wymaganiom. Certyfikacja otwiera przed nami nowe możliwości. Docelowo chcielibyśmy objąć nią całą gamę produktów marki Beef Master - dodaje.

Produkty te można kupić między innymi w sieciach Kaufland, Real, Netto.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski