Planujesz zakup kiełbasy na grilla? Wybierz dobrze! [Przepisy]

Anastazja Bezduszna
Jeżeli zgrillujemy kiełbasę wraz z prostymi dodatkami otrzymamy pełny i zdrowy posiłek. Nawet najprostsze produkty przyrządzane na ruszcie nabierają wyjątkowego smaku 123rf
Kiełbasy na grilla: Niewykluczone, że ten weekend będzie pierwszym, podczas którego uda się wspólne grillowanie. To okazja, by spędzić czas w towarzystwie przyjaciół czy rodziny i zjeść aromatyczną, smaczną kiełbasę z rusztu. Aby jej pieczenie zakończyło się kulinarnym sukcesem, warto wybrać dobry surowiec.

Najlepsza jest klasyka gatunku - tradycyjna, polska kiełbasa ponacinana nożem, upieczona nad ogniskiem i podana z pieczywem. Ognisko jest darem natury, a natura lubi prostotę. Zapach kiełbasy z ogniska idealnie komponuje się z zapachem dymu i niczego nie trzeba już dodawać. Pamiętajmy tylko o tym, by na ognisku przyrządzać produkty najwyższej jakości.

Jak odróżnić dobrą kiełbasę na grilla?

Po pierwsze odróżniać należy nazwy produkcyjne od rodzajów kiełbas. Kiełbasy ze względu na trwałość dzielą się na:

  • kiełbasy trwałe zawierające około 36 procent wody - na przykład krakowska, sucha, salami,
  • kiełbasy półtrwałe, zawierające 36-56 procent wody, jak kabanosy, żywiecka)
  • kiełbasy nietrwałe zawierające do 72 procent wody. Są to między innymi biała kiełbasa, zwyczajna i surowa.

Im trwalsza kiełbasa, tym twardsza. Trwałe i półtrwałe nadają się najlepiej na kanapki. Na grillu lepiej sprawdzą się te o większej zawartości wody.

Druga ważna klasyfikacja w przypadku kiełbas do grillowania jest co do stopnia rozdrobnienia mięsa:

  • grubo rozdrobnione to takie mięso, które mieli się na cząstki o grubości powyżej 20 mm. Do tej kategorii należy na przykład kiełbasa krakowska parzona.
  • średnio rozdrobione kiełbasy to są na przykład zwyczajna, podlaska biała parzona czy kabanosy. Wsad takich kiełbas jest mielony na grubość od 5 do 20 mm.
  • drobno rozdrobione - czyli nadzienie kiełbasy zostało rozdrobione na cząstki od 3 do 5 mm grubości. Może to być salami czy metka.
  • homogenizowane to te kiełbasy, których wsad został zhomogenizowany za pomocą urządzeń masarskich. Stopień rozdrobnienia takich wyrobów to mniej niż 3 mm - jak na przykład parówki.

By podać z rusztu smakowitą podpieczoną kiełbasę, wybierajmy te w naturalnym jelicie najlepiej wieprzowe, bo zawierają więcej tłuszczu niż wieprzowo-cielęce czy z dodatkiem wołowiny. Dzięki temu łatwiej uzyskać najbardziej pożądany efekt - wilgotną wewnątrz, lekko ociekającą tłuszczem kiełbasę z chrupiącą skórką.

- Na grilla pasują kiełbasy średnio rozdrobnione, półtrwałe. Najlepiej surowe, które zaleca się najpierw sparzyć we wrzątku przez ok. 10 do 15 minut. Mogą być też podwędzane i parzone. Wtedy czas przyrządzania takiej kiełbasy na grillu po prostu się skraca. Również nie musimy dodawać do niej dodatkowych przypraw. Chociaż świeże zioła zawsze dodają wyjątkowego aromatu każdej kupionej kiełbasie - mówi Jacek Jędrzejczak, dyrektor zakładów mięsnych „Bystry”.
Gałązka rozmarynu, kilka jagód jałowca sprawi, że kiełbasa z grilla zapachnie leśną przygodą.

Niektórzy producenci specjalnie na sezon grillowy produkują specjały, które najlepiej się nadają na ruszt. Ale niestety w każdym zakładzie mięsnym obowiązuje inna receptura na przyrządzanie znanej nam śląskiej czy białej parzonej. Kiełbasy pod taką samą nazwą różnych firm mogą różnić się zawartością mięsa, proporcjami mięsnych mieszanek, w różnym stopniu być rozdrobnione oraz zawierać inną mieszankę przypraw. Dlatego najlepiej przed grillowym przyjęciem kupić od kilku różnych producentów po małym kawałku ulubionego gatunku kiełbasy (lub różnych - także tych wcześniej nieznanych) i wypróbować, nawet smażąc je na patelni.

Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli

Składniki:

  • 1,5 kg kiełbasy białej surowej,
  • 3-4 łyżki oleju, 6-7 średnich cebul,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 puszki po 400g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 3 łyżki majeranku, łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól, pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:
Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju i zgrillować. Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.

Kiełbaski z cebulką i ziemniaczkami

Składniki:

  • 8 kiełbasek wędzonych,
  • pół szklanki piwa,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • natka pietruszki,
  • olej, sól, pieprz,
  • tacki do grillowania

Sposób przygotowania:
Obrane i opłukane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Cebule obierz z łupin, pokrój na grube plasterki. Na tackach ułóż kiełbaski, pokrojone ziemniaki i plasterki cebuli. Warzywa skrop olejem. Tacki ułóż na grillu. Grilluj kiełbasę i warzywa, aż się przyrumienią. W czasie pieczenia kiełbaski 2-3 razy polej piwem. Gotowe warzywa dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

***
A co wybierają poznaniacy?

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kaska

Dla mnie super są kiełbasy dobrowolskich. Mają dużo do wyboru w swojej ofercie. Ostatnio na grilla ze znajomymi kupiłam kilka różnych i każdemu smakowały.

p
podatnik

Od kiedy w klasycznych parówkach jest mięso?

Dodaj ogłoszenie