Przepis na polędwiczkę z gorgonzolą przygotował Roberta Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- 1 paczka makaronu (kolanka)
- 1 średnia polędwiczka wieprzowa (ok. 250 g)
- 1 szklanka białego wino
- 100 gramów sera gorgonzola
- 300 ml słodkiej śmietanki
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem około 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?