18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola

Katarzyna Sklepik
Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola
Polędwiczki duszone w winie z sosem gorgonzola Międzybrodzkie Makarony
Kremowa konsystencja z nutką pikantnego smaku - sos gorgonzola idealnie pasuje do polędwiczek duszonych w winie i podanych z makaronem.

Przepis na polędwiczkę z gorgonzolą przygotował Roberta Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu (kolanka)
  • 1 średnia polędwiczka wieprzowa (ok. 250 g)
  • 1 szklanka białego wino
  • 100 gramów sera gorgonzola
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron należy ugotować, a następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Polędwiczkę musimy w całości grillować na patelni na złoty kolor. Podlać winem i dusić pod przykryciem około 7-8 minut. W tym czasie ser gorgonzola rozpuszczamy w śmietance podgrzewając na wolnym ogniu. Całość Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i pokrojoną w plastry polędwiczkę. Polewamy pozostałym po duszeniu winem i sosem gorgonzola.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski