Pomidory dobre z natury. W Polsce i w Niemczech

Redakcja
Pomidory dobre z natury. W Polsce i w Niemczech
Pomidory dobre z natury. W Polsce i w Niemczech Piotr Krzyzanowski
Udostępnij:
Pomidory dobre z natury - to akcja, która ruszy na początku przyszłego roku. Organizatorzy chcą zwiększyć konsumpcję pomidorów w Polsce. Polska produkuje 712 tysięcy ton pomidorów. 80 procent trafia na rynek krajowy, pozostałych 20 procent na eksport. Głównym naszym odbiorcą są Niemcy.

- Zależy nam na wzmocnieniu pozycji polskich warzyw na rynku naszego zachodniego sąsiada. Chcemy upewnić niemieckich konsumentów, że pomidory z Polski mają wysoką jakość i wspaniałe walory smakowe i odżywcze – twierdzi Maciej Mularski, prezes Polskiego Stowarzyszenia Producentów Pomidorów i Ogórków Pod Osłonami.

Kampania potrwa trzy lata i pochłonie 3 mln euro. Organizatorzy chcą trafić nie tylko do konsumentów, ale również blogerów kulinarnych, dziennikarzy, dystrybutorów i przedstawicieli sieci handlowych.

Roczne spożycie pomidorów w Polsce w 2014 roku wyniosło 9,96 kg/osobę.

 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie