- Kapituła konkursu pod długich naradach wybrała przepis Eugenii Kornatowskiej - mówi Jadwiga Chróst, członek Zarządu "Społem" Gastronomicznej Spółdzielni Spożywców. - Wybraliśmy przepis pani Eugenii, która przygotowała przepis na ciasto w barwach narodowych biało-czerwonych. Ujęło nas to, że ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie wymyślne, przygotowane z ulubionych owoców poznaniaków, czyli truskawek i bitej śmietany.
- Nasi cukiernicy w oparciu o przepis pani Eugenii przygotowali już naszą wersję "ciacha kibica", które wprowadzamy właśnie do oferty naszych cukierni -dodaje Jadwiga Chróst.
Przepis na ciacho kibica
Na początku należy przygotować typowe ciasto biszkoptowe - stosując jak radzi laureatka sprawdzone domowe receptury - bo te zawsze się udają. Wypieczone na blaszce i wystudzone ciasto przekroić w połowie na dwie warstwy.
Truskawki oczyszczone z szypułek i wypłukane należy zmiksować.
Przygotować galaretkę o smaku truskawkowym - wzmocnioną dodatkiem żelatyny - wystudzoną. Połączyć ze zmiksowanymi truskawkami i odstawić do lodówki tak, aby masa się schłodziła.
Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem rozpuszczonej w mleku żelatyny.
Na dolną warstwę biszkoptu ( gdyby był przesuszony możemy go skropić przegotowaną wodą z dodatkiem soku z cytryny ) nałożyć wystudzoną masę truskawkową, wygładzić powierzchnię. Należy nałożyć warstwę w ilości 2/3 przygotowanej bitej śmietany i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch posmarować resztą bitej śmietany i udekorować według własnej inwencji twórczej z elementami związanymi z piłką nożną.
Tak przygotowane ciasto dobrze schłodzone w lodówce pokroić na niezbyt duże porcje kostki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?