Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Na Polagrze rozdadzą 800 litrów gulaszu

Paulina Jęczmionka
Prezes MTP Andrzej Byrt zapowiada  mnóstwo atrakcji na targach rolno-spożywczych
Prezes MTP Andrzej Byrt zapowiada mnóstwo atrakcji na targach rolno-spożywczych Fot. Sławomir Seidler
W niedzielę na Międzynarodowych Targach Poznańskich rozpoczyna się Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Tego dnia prezydent Bronisław Komorowski otworzy też Polagrę - największe w Europie Środkowo-Wschodniej targi branży rolno-spożywczej.

Z Andrzejem Byrtem, prezesem Międzynarodowych Targów Poznańskich, rozmawia Paulina Jęczmionka

W niedzielę na MTP rozpoczyna się 25. Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Możemy spodziewać się jakichś niespodzianek z okazji tych "srebrnych godów"?

Andrzej Byrt: Atrakcji będzie mnóstwo. Ponad 400 wystawców zaprezentuje ok. 2 tys. zwierząt z wszystkich gatunków hodowlanych. Będzie więc nie tylko bydło i trzoda chlewna, ale i np. zwierzęta futerkowe, ryby, ślimaki, strusie, daniele, alpaki czy żubronie, czyli skrzyżowanie żubra z krową. Będzie można zobaczyć wiele ras zwierząt, o których w ogóle nie miało się pojęcia. I tak np. wśród koni pojawią się regionalne odmiany, a także konik polski - rasa, która w czasie II wojny światowej została wywieziona z Polski. W programie mamy wiele rodzinnych atrakcji. Będzie można m.in. przejechać się bryczką, zobaczyć pokazy psów pasterskich, wyrabiania serów i strzyżenia owiec. Poza tym kury zagrają mecz piłki nożnej, a zwiedzający będą mogli rywalizować w konkursach "kto wydoi więcej" oraz "ile waży ta świnia". Będą też mogli podejrzeć wylęg strusi afrykańskich. Dla smakoszy mamy z kolei 800 litrów gulaszu i 3 tys. porcji grillowanych wyrobów wieprzowych.

Dzień później do KWZH dołączy Polagra - jedne z największych w Europie targów rolniczych.

Andrzej Byrt: A na nich 1,2 tys. przedsiębiorców z 30 krajów świata i ponad 100 nowych produktów. I okazja do tego, by zobaczyć cały łańcuch produkcyjny - od hodowli, przez maszyny, po gotowe wyroby. Można więc po prostu dowiedzieć się, co dzieje się z produktem, zanim trafi na nasz stół.

A także skosztować tego, co może na ten stół trafić.

Andrzej Byrt: To zapewnią wystawcy targów Smaki Regionów, na których będą prezentowane regionalne, ekologiczne i wyjątkowe przysmaki. Od nalewek począwszy, przez pieczywo i wędliny, na słodyczach skończywszy. Dodatkowo w ramach targów Gastro Trendy odbędzie najważniejszy w kraju Kulinarny Puchar Polski oraz Olimpiada Kawy.

Polagra to ważne spotkanie branżowe. Co znajdą dla siebie w programie rolnicy?

Andrzej Byrt: Liczne fora dyskusyjne, warsztaty i szkolenia. Będzie m.in. polsko-rosyjskie forum przedsiębiorców, forum piekarzy i cukierników, warsztaty kanapkowe czy "Gastronomia na obcasach".

Rozmawiała Paulina Jęczmionka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski