Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Poznań: Restauracja Hugo dostała Ślimaka

Elżbieta Podolska
W czwartkowy wieczór w Poznaniu odbyła się niecodzienna uroczystość. Szef Slow Food Wielkopolska, Marek Gąsiorowski wręczał właścicielce restauracji Hugo, Agnieszce Tylendzie i szefowi kuchni, Dominikowi Narlochowi - Ślimaka. To znak, że można w tym miejscu zjeść sezonowo, lokalnie, naturalnie i świeżo.

- Zakładając restaurację wiedziałam, że będzie jedną z najlepszych w Polsce - mówiła Agnieszka Tylenda, właścicielka Hugo która znajduje się na terenie Starych Koszar. - Trzy lata ciężkiej pracy wielu osób i się udało.

Hugo jest pierwszą w Wielkopolsce i czwartą w Polsce restauracją posiadającą ten specjalny respektowany na całym świecie znaczek, który świadczy, że w tym miejscu działa się zgodnie z filozofią Slow Foodu.

- Cały światowy ruch stworzył włoski krytyk kulinarny Carlo Petrini - mówi Marek Gąsiorowski, szef wielkopolskiego Slow Foodu. - Pewnego dnia, kiedy zobaczył, że przy Schodach Hiszpańskich w stolicy Włoch powstał MacDonald, stwierdził że sztuka kulinarna się kończy. Postanowił ją odnowić i tak się zaczęło. Jedzenie musi być przyjemnością i trzeba mu poświęcać wiele troski i uwagi.

Posiadanie znaku "Ślimaka" zobowiązuje i jak twierdzą członkowie światowego ruchu, będą się bacznie przyglądać, czy duch Slow Foodu cały czas jest w tym miejscu.

Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski