Najsmaczniejsze miejsce w Poznaniu to w sobotę teren Międzynarodowych Targów Poznańskich. Odbywała się tam jedna z imprez cyklu wydarzeń "Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja".
Przy wejściach od strony ulic Bukowskiej i Głogowskiej stanęły dwa wspaniałe wielkanocne stoły przygotowane przez Hieronima Jurgę z ABC Kuchni. Można było zobaczyć, jakie trendy dominują w tym roku jeżeli chodzi o dekoracje wielkanocne, ale także co takiego według tradycji powinno znaleźć się na świątecznym stole.
Nieco dalej kilkanaście tysięcy targowych gości miało okazję spróbować kiełbasy białej parzonej, która została zgłoszona do unijnej komisji, jako produkt tradycyjny wielkopolski i ma szansę otrzymać taki certyfikat jak rogal marciński. Do kosztowania zachęcali szczudlarze i bębniarze.
Organizatorem tego wydarzenia była Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi oraz Wielkopolskim Cechem Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu i Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy RP.
W hali, gdzie odbywają się targi Gardenia szefowie kuchni zachęcali do gotowani warzyw. Gościem specjalnym był Robert Sowa, znakomity szef kuchni, którego doskonale znamy z programów telewizyjnych i książek kulinarnych, który pokazywać, jak należy grillować.
NAJNOWSZE INFORMACJE Z POZNANIA I WIELKOPOLSKI: GLOSWIELKOPOLSKI.PL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?