Spotkania organizowane są we współpracy z Agencją Rynku Rolnego, głównego partnera imprezy. Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie do przygotowywania potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów.
Noc Restauracji to wydarzenie, które może dać wiele radości gościom restauracji, a ich właścicielom inspirację na nową jakość.
- Takie wspólne "biesiadowanie" ze znajomymi w czasie "Nocy restauracji" przyczyni się do zbudowania pewnej kultury kulinarnej, towarzyskiego spędzania czasu, która w dobie inteligentnych mediów jest w zaniku - tłumaczy Andrzej Bobrowski, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego OT w Poznaniu - Obcowanie z mistrzami kuchni da natomiast szansę regionalnym podmiotom gastronomii, restauracjom itd. na doskonalenie swych warsztatów i rozwój zgodny z oczekiwaniami swoich gości.
Warsztaty są wstępem do II Edycji Nocy Restauracji, która odbędzie się już w piętek 24 maja. Są także częścią szerszego przedsięwzięcia jakim jest projekt rozwoju i promocji jakościowych kulinariów w Poznaniu, który tworzymy pod marką "Kulinarnego Poznania".
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
- Pod skrzydłami Kulinarnego Poznania powstaje unikatowa na skalę kraju inicjatywa - Akademia Kulinarnego Poznania, w ramach której przez okres całego roku warsztaty dla poznaniaków prowadzić będą w swoich restauracjach szefowie kuchni najlepszych lokali w mieście - mówi Hubert Gonera, pomysłodawca i organizator Nocy Restauracji oraz Kulinarnego Poznania.
Każdy może przyjść na warsztaty i poobserwować uczestników i szefów kuchni przy pracy. Zobaczyć, jak można wykorzystać wielkopolskie produkty regionalne. A można z nich zrobić nawet...sushi. Warto podejrzeć.
Program:
Środa, 15 maja, godz. 18- 21
Restauracja Pastela, ul. Zamkowa
Unikatowe kreacje z perliczki i królika, w tym przygotowanie specjalnego dania na Noc Restauracji - Królika na leśnej Polanie. - według autorskiego przepisu Marcina Michalskiego.
Czwartek, 16.05, godzina 18 - 21
3 Kolory Cafe Bar & Restaurant, ul. Wiankowa 3, Jezioro Maltańskie, pod trybunami.
Możliwości wykorzystania wieprzowiny złotnickiej do kulinarnych kreacji według przepisów Adama Zastrożnego.
Niedziela, 19.05, godzina 11 - 14
Hugo Restaurant ul. Wojskowa 4 teren City Park
Nowoczesne techniki kulinarne, w tym gotowanie w niskich temperaturach sous vide. Kreacja dań według pomysłu Dominika Narlocha.
Wtorek, 21.05
Goko Restauracja Japońska, ul. Woźna 13
Wykorzystanie wielkopolskich mięs do przyrządzenia dań kuchni japońskiej. Receptury Patryka Jerzykowskiego, szefa kuchni Goko Resturacja Japońska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?